Dags att bli förbannad

Soiphone16 013

Som vanligt krävs det mycket fantasi för att  förstå vad bilden har med texten att göra. Eller inte.

Oppositionsledarens uppmaning till befolkningen att inte gå till arbetet – är en farlig väg att gå. Han samlade stora skaror i går i områdena Mathare och Kibera, områden där den absoluta majoriteten av befolkningen hankar sig fram dag efter dag via tillfälliga – eller låglönearbeten.

odingaspeech

Han håller tal som inte håller sig till fakta. Han påstår sig ha blivit bestulen på valet men lämnar inga bevis för det. Han håller tal för att piska upp stämningen. Människor har skadats och dödats under protesterna – men “eliminate our people” är en ren överdrift.

Gatorna fylldes under hans tal igår. Ja, han borde ha  svårt att tro att han förlorade då han samlar så stora skaror var han än tar sig fram.

-“Arbeta inte idag!” uppmaningen verkar inte ha fungerat. Gatorna börjar fyllas. Folk är på arbetsplatser. Ja, de som har anställningar som inte är tillfälliga.  39,1 % av befolkningen är officiellt arbetslösa.

Värre är att 80% av befolkningen hankar sig fram från dag till dag – s k “floaters“. De har tillfälliga arbeten. En del lånar en slant, köper grönsaker, säljer på lokala marknaden, hoppas få ett överskott för att kunna upprepa samma köpa-sälja-hoppas på det bästa under morgondagen. Livet flyter fram, men nätt och jämnt. Blir man sjuk en dag – eller ens barn behöver medicin – så “sjunker man“. Försäkringar finns – men folk litar inte på dem eller har inte råd. (Endast 3,4% av befolkningen har någon sorts frivillig försäkring.) Och så är det dags att försöka hanka sig fram igen.

I det läget ställer sig oppositionsledaren Odinga framför de stora skarorna av de som hankar sig fram – och uppmanar dem att inte arbeta! Människor som vaknar varje morgon med tanken om man ska kunna äta ett eller två mål mat om dagen – uppmanas att inte gå till arbetet. Det är att stå på en piedestal utan en känsla för hur åhörarna lever. Allt för att tjurigt protestera mot att inte ha nått ända fram i valkampanjen.

Har karln inga goda rådgivare?

********

Uppdatering. Det strejkas inte. Normaliteten börjar återvända.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.